İMECE EV İŞÇİLERİ SENDİKASI KURULDU

Sendikana Üye Ol!

1- Ev işçileri 4857 Sayılı İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu kapsamına alınmalıdır.

2- Ev işçileri sosyal güvenlik şemsiyesine alınmalı. Ev işçilerinin sigorta primi için teşvik verilmelidir.

3- Hakların kullanılabilir, ulaşılabilir olması önemlidir. Çok basit uygulanabilen sigortalılık getirilmeli, örneğin e-devlet şifresi ile sorun çözülebilmelidir.

4- Gündelikçi ev işçilerinin sigortalanması için hizmet çeki sistemi getirilmelidir. Uygulaması çok kolay olmalıdır.

5- Ücretli, ücretsiz tüm ev işçilerine yıpranma payı ve erken emeklilik getirilmelidir.

6- Özel istihdam büroları ve kiralık işçi büroları kapatılmalıdır. Modern köle ticaretine son verilmelidir.

7- Ev işçilerine sendikal örgütlenmenin önü açılmalı, güvencesiz çalışanların üyeliği geçerli olmalıdır.

8-  Evde (bakıma muhtaç) yaşlı ve engelli yakınına bakan kişilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan ödenen bakım ücreti yardım olarak değil hak olarak sağlanmalıdır. Evde bakım hizmeti verenler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır.

9- Göçmen ev işçilerinin koşulları iyileştirilmeli, çalışma izni işverene bağlı olmaktan çıkarılmalıdır.

10- Ev işçileri çalışanların kullandığı bütün hakları kullanabilmelidir. Bu haklar uygulanabilir ve erişilebilir olmalıdır.

11- ILO C189 Sözleşmesi imzalanmalıdır.