Yerin altında ve üstünde karanlıklar hep aynı! İnsana Yakışır İş İstiyoruz!

Açıklamalarımız

Yerin altında ve üstünde karanlıklar hep aynı!

İnsana Yakışır İş İstiyoruz!

Sürekli işçi cenazeleri kaldırılıyor bu ülkede. Esenyurt’ta, Davutpaşa’da, Tuzla’da, OSTİM’de, Karadon’da, Kozlu’da ve daha nice yerlerde iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçi arkadaşlarımızın cenazelerini kaldırıyoruz ; ve şimdi Soma’da yüzlerce madenci arkadaşımızın yasını tutuyoruz.  Onlar, sermayedarların kâr hırsı nedeniyle eşlerinden, çocuklarından, dostlarından, hayattan koparıldılar. Biz, adına kader dedikleri şeyin aslında vahşi kapitalizmin en gaddar yüzü olduğunu, iş cinayetlerinin asla kader olmadığını çok iyi biliyoruz.

Ateş düştüğü yeri yakmıyor; o ateş hepimizi yakıyor.

Bütün iş cinayetlerinde olduğu gibi Soma’da da birinci sorumlu çalışanların yaşam hakkını korumayan, denetim görevini yerine getirmeyen ve taşeron sistemiyle ölümlere davetiye çıkaran devlettir. Devletle birlikte ikinci sorumluluk ise asıl işveren olan TKİ ve alt işveren olan Soma Holding yönetimidir. Bütün sorumlular hesap vermelidir. Soma’daki katliamdan sonra yaygın bir biçimde tartışmaya açılan taşeronluk sistemi ve ülkemizdeki çalışma koşulları sadece madenlerde değil neredeyse tüm sektörlerde doymak bilmeyen sömürü çarkını da gözler önüne serdi. Biz ev işçileri de bu durumdan payımızı almaktayız. Fabrikalarda, madenlerde, tersanelerde, film setlerinde, plazalarda, dershanelerde insan hayatını hiçe sayan pervasız bir sömürü düzeni hüküm sürüyor. Ev işçileri ise ne yazık ki çok ağır sömürü koşulları ile karşı karşıya. Yasal olarak işçi kabul edilmedikleri için işçilerin sahip oldukları en temel haklardan dahi yararlanamıyor, sigortasızlığa ve güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyorlar. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon ev işçisinin olduğu tahmin edilse de ev işçileri neredeyse yok sayılıyor. Kayıtsız, güvencesiz çalışan ev işçileri menisküs, fıtık, lif kopması, cilt hastalıkları gibi meslek hastalıklarına yakalanıyorlar, taciz, mobbing gibi risklerle karşı karşıya kalıyorlar. Ev işçilerinin sigortalanması sorunu ise çok basit tedbirler ile çözülebilecekken tozlu raflarda bekletiliyor.

Biz ev işçileri olarak  iş cinayetlerine hiç yabancı değiliz. Ne yazık ki ev işçiliği yaparken iş cinayetlerinde ölen kaç kişi olduğunu bile tam olarak bilemiyoruz çünkü bu konuda ne Çalışma Bakanlığı’nın ne de SGK’nın yaptığı herhangi bir çalışma bulunmuyor. Ama bildiklerimiz de var elbette; Gültekiye Özmen, Fatma Aldal, Pakize Akçam çalıştıkları evlerin camını silerken düşüp hayatlarını kaybettiler. Daha geçtiğimiz Kasım ayında Rukiye Şimşek’i toprağa verdik. O da cam silerken beton zemine düşüp hayatını kaybetti. Rukiye de tıpkı madende hayatını kaybeden pek çok işçi gibi oturduğu evin kredi borcunu ödemek için çalışıyordu. Geride iki çocuk ve gözü yaşlı bir eş kaldı. Yanında çalıştığı işvereni ise Rukiye’nin saatlerce cansız yattığı beton kaldırıma inmeye dahi tenezzül etmedi.

Biz İmece Ev İşçileri Sendikası olarak bugüne kadar ev işçilerinin haklarını savunmak için her alanda mücadele verdik, bundan sonra da vereceğiz. Ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine mahkum edilmesine karşı çıkıyoruz. İş yasasına alınmayı, sigortalanmamızın kolaylaştırılmasını ve sigortalanmamız için teşvik sağlanmasını istiyoruz. Ev işçilerinin de özel bir düzenlemeyle iş güvenliği yasası kapsamına alınmasını istiyoruz. İşçilerin sağlıklarının ve yaşam haklarının işverenlerin insafına bırakılmasını kabul etmiyoruz. Tüm işçilerin güvenli ve insana yakışır koşullarda çalışmasının yasal güvence altına alınmasını istiyoruz. Ne yazık ki maden işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin ILO 176 sözleşmesini imzalamayan devlet, ev İşçilerinin çalışma koşullarına ilişkin ILO 189 “Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş” sözleşmesini imzalama konusunda da ayak sürüyor.

Biz; ILO 176 ve ILO 189 Sözleşmelerinin derhal imzalanmasını talep ediyoruz. İnsana yakışır koşullarda çalışabilmemizin yasal şartlarının sağlanmasını istiyoruz!

“ILO 176 Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi” imzalansın!

“ILO 189 Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi” imzalansın!

Soma İş Katliamını Unutmayalım Unutturmayalım!

İş Cinayetlerine Karşı Birleşerek Mücadele Edelim!

Derdimiz Aynı Davamız Aynı!

İnsana Yakışır İş İstiyoruz!

İMECE EV İşçileri Sendikası