16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü’ne ilişkin olarak yaptığımız basın açıklaması

Açıklamalarımız

Basına ve Kamuoyuna,

Burada 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Gününü kutlamak için toplandık. Ancak bütün dünyada ev işçileri tarafından sevinçle kutlanan bu gün  Türkiye’de iş cinayetlerinin daha da artarak  iş katliamına dönüşmüş olması nedeniyle   bizim için buruk bir gün.

Açıklamamıza başlamadan önce; Soma’da ve tüm madenlerde,  tersanelerde, Davutpaşa’da, Ostim’de, Esenyurt’da, gökdelen inşaatlarında, evlerde ve hemen  her sektörde gerçekleşen iş cinayetleri ve işçi katliamlarında hayatlarını kaybeden işçileri saygıyla anıyoruz. Cam silerken düşerek iş cinayetlerinde ölen ev işçisi arkadaşlarımız Gültekiye Özmen’i, Pakize Akçam’ı,  Fatma Aldal’ı, Rukiye Şimşek’i ve ismini bilmediğimiz onlarca ev işçisini unutmayacağız. Unutturmayacağız.

Geçen yıl 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü’nde yine alanlardaydık ve şöyle haykırmıştık: “Ev İşi İş Ev İşçisi İşçidir”. O zamandan bu yana ev işçilerinin mücadelesinde çok önemli bir mevzi kazanıldı. İmece Ev İşçileri Sendikası kuruldu. Artık ev işçilerinin bir sendikası var. Bütün ev işçilerini İmece Ev İşçileri Sendikası’nda örgütlenmeye, dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.

Ev işçileri olarak çok ağır sömürü koşulları ile karşı karşıyayız. İşçi olduğumuz halde iş yasası kapsamında değiliz. Bu ayrımcılık biz ev işçilerinin emeğinin yok sayılması demektir. Haklarımızın gasp edilmesi demektir.  Ev işçilerinin iş yasası kapsamına alınmasını istiyoruz.

Öte taraftan bize deniyor ki bir gün bile çalışsanız iş vereniniz sigorta yapmak zorunda. Oysa bu sadece kağıt üstünde doğrudur. Gerçekte ise ev işçisini sigorta yapmak  deveye hendek atlatmaktan daha zordur.  Basında haberler çıkıyor. Villalara gidip astronomik cezalar kesildiği söyleniyor.  Biz ceza istemiyoruz. Devletin önce  kolay sigorta yapılması için  çözüm getirmesini istiyoruz. Hiçbir ev işvereni  mevcut  yasayı ve mevzuatı uygulayacak uzmanlığa ve donanıma sahip değildir.

Kağıt üstünde verilmiş sigorta hakkı hak değildir. Soruyoruz bir milyonun üstünde ev işçisi var bunlardan kaçı sigortalı? Ev işçileri işçi olmaktan kaynaklı bütün haklarını ve  hizmet çeki yada kupon sistemi gibi  kolay sigorta çözümü talep etmektedir.

İmece Ev İşçileri Sendikası olarak ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine peşkeş çekilmesine  karşı çıkıyoruz.

Taşeron sisteminin  getirilmesi, ev işçilerinin özel istihdam büroları ve kiralık işçi bürolarına mahkum edilmesi  sanki ev işçisine iyilikmiş gibi sunuluyor.  Oysa taşeronlaşma, kiralık işçi büroları ve özel istihdam büroları  bizim değil, sırtımızdan sermaye biriktirmek isteyen patronların talepleridir.

Ev işçileri kiralık değildir. Ev işçisi işçidir! Kiralık işçi büroları, özel istihdam büroları kapatılsın

Güvencesiz çalışma, taciz, mobbing, meslek hastalıkları ve iş kazası riskini artırmaktadır. Göçmen ev işçileri için bu riskler katlanarak artmaktadır. Göçmen ev işçilerinin çalışma izni ve çalışma koşulları iyileştirilsin.

Dünyada yaklaşık 14 ülkenin imzaladığı ILO 189 “Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi”  Türkiye’de de imzalasın.

İş cinayetleri durdurulsun. Soma iş katliamından ders çıkarılsın. “Maden Ocaklarında Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi’ ILO C176 imzalansın.

Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın, ev işçisini  sigorta yapmak kolaylaştırılsın.

Tüm Ev İşçilerinin Dünya Ev İşçileri Günü kutlu olsun!

Yaşasın Ev İşçilerinin Sendikası!

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!

İmece Ev İşçileri Sendikası