İmece Direnen Kobane Halkının Yanında!

Açıklamalarımız

Savaşlarda her zaman en büyük yıkımı kadınlar yaşıyor. Özellikle psikolojik ve ekonomik olarak en çok kadınlar etkileniyor. Savaşın neden olduğu zorunlu göçler, yakınların kaybı kadınların savaşın etkilerini çok daha keskin yaşamalarına neden oluyor. Kadın bedeni savaş ganimeti olarak görülüyor, kadınlar tecavüze uğruyor, kaçırılıp köleleştiriliyor. Kadın düşmanı IŞİD’li barbarların kadınlara yaptıklarına bakacak olursak, Ortadoğu coğrafyasında yaşayan kadınlar olarak karşı karşıya olduğumuz tehditin ne boyutlarda olduğu daha iyi görülebilir. Suriye’de iki yıldan bu yana yüz binlerce Suriyelinin hayatına mal olan iç savaş ve vahşet devam ediyor. IŞİD denilen barbar çetesi Irak ve Suriye’deki etki alanını genişletiyor. Türkiye’nin güneyinde önemli bir bölgede Türkiye sınırının diğer tarafı IŞİD’in kontrolü altında. IŞİD, Haziran ayında Telafer’de yaşayan Türkmenlere yönelik bir katliam gerçekleştirmişti. Ağustos ayında da Suriyeli Ezidilere yönelik çok büyük bir katliam gerçekleştirdi. Binlerce erkeği katletti, kadınları ve kız çocuklarını kaçırıp köle pazarlarında sattı. O zaman da tüm dünya bu katliama seyirci kalmıştı. Katliamdan kaçan, açlıkla ve susuzlukla karşı karşıya kalmış on binlerce kadın ve çocuk ve yaşlıyı IŞİD katliamından YPG ve kadınlardan oluşan YPJ kurtarmıştı. IŞİD’li barbarlar şimdi tüm güçleriyle Rojava’nın Kobane kantonuna saldırıyorlar. Amaçları Kobane’yi düşürmek ve burada yaşayan halka yönelik bir katliam gerçekleştirmek. Kobane halkı ise bu barbarlara karşı dişiyle tırnağıyla savaşmaya, direnmeye devam ediyor. Bir tarafta tankları ve ağır silahları olan IŞİD, diğer tarafta ise eski ve düşük etkili silahlarla tanklara kafa tutan Kobane halkının iradesi var. Kobane’nin düşmesi demek binlerce kişinin katledilmesi, ve Türkiye’nin güney sınırının çok büyük oranda IŞİD’in kontrolüne geçmesi anlamına geliyor.

Rojava’nın anayasasına bakacak olursak IŞİD çetelerinin neden var güçleriyle Kobane’ye saldırdıkları daha net anlaşılabilir. Rojava’nın anayasası olan Toplumsal Sözleşme’nin girişinde şöyle deniyor; Din, dil, ırk, inanç, mezhep ve cinsiyet ayrımının olmadığı, eşit ve ekolojik bir toplumda adalet, özgürlük ve demokrasinin tesisi için, … kadın haklarına saygı ve çocuk ile kadınların haklarının kökleşmesi için; savunma, özsavunma, inançlara özgürlük ve saygı için Kürtler, Araplar, Süryaniler (Asuri ve Arami), Türkmenler ve Çeçenler olarak bu sözleşmeyi kabul ediyoruz.” Rojava’nın sadece anayasasında değil pratiğinde de kadınlar çok önemli bir yer tutuyor. Yönetimde eşbaşkanlık sistemi var, ayrıca kadınlar için hükümet ve diğer kurumlarda yüzde 40 temsil garantisi bulunuyor. Kadınların tüm sorunları Mala Jin yani Kadın evi adı verilen merkezlerde, bizzat kadınlar tarafından görüşülüp çözümleniyor. Kadına yönelik şiddete karşı kadınlar arasında çok güçlü bir kadın dayanışması yaşanıyor. Silah eğitimi alan kadınlar erkeklerle birlikte cephede IŞİD’e karşı ve cephe gerisinde asayişin sağlanmasında çok temel görevler üstleniyorlar. Rojavalı kadınlar, sadece kendileri için değil tüm dünyadaki kadınların özgürleşmesi ve kadın kimliğinin kabul edilmesi için onurlu ve tarihi bir mücadele veriyorlar. İşte bu yüzden, kontrolünü ele geçirdiği şehirlerde ilk iş kadınların  tamamen örtünmesini ve evlerinden çıkmamasını fetva veren tecavüzcü, barbar IŞİD çeteleri Rojava’da yaşanan bu özgürlük ve demokrasi ortamını boğmak için tüm güçleriyle Kobane’ye saldırıyor. Kobane halkıyla dayanışmak, mücadelelerine sahip çıkmak, IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Kobane halkını katletmesine karşı ses çıkarmak gerekiyor.

Biz İMECE’li kadınlar olarak IŞİD’in saldırılarına ve Kobane halkına karşı yürüttüğü katliam girişimine seyirci kalmayacağız. İşte tam da bu yüzden biz İmece’li kadınlar Kobane’de direnen halklarla ve Kobane’de direnen kadınlarla dayanışmak için Barış için Kadın Girişimi’nin çağrısıyla ”Bayram böyle olmaz” diyerek 3 Ekim’de Kobane’nin sınırı Urfa Suruç’a gittik ve savaşın kadınlar için ne anlama geldiğini de çıplak gözle gördük. Savaş kadın katliamıdır. Bundan sonra da kadınlar olarak savaşa karşı durmaya, Kobane’de direnen kadınlarla dayanışmaya devam edeceğiz.

Biji berxwedana Kobane –  Yaşasın Kobane Direnişi
Biji yekitiya jinan – Yaşasın Kadın Dayanışması