Ayten Kargın’ın ev işverenleri ile SGK aleyhine açtığı hizmet tespit davasının üçüncü duruşması bugün 20. İş Mahkemesinde görüldü

Açıklamalarımız, Uncategorized

ayten kargın 18 Kasım duruşma 1 (4) ayten kargın 18 Kasım duruşma 1 (6)

13 yıl boyunca aynı evde ev işçiliği yapmış ancak bir gün dahi sigortası yapılmamış olan Ayten Kargın’ın sigortasız çalıştığı yılların ve hiçbir iş güvenliği tedbiri olmadığı için bozulan sağlığının hesabını sormak üzere açtığı iş tespit davasının üçüncü duruşması bugün Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Duruşmada işverenlerin tanığı dinlendi. Geçtiğimiz duruşmada tarafların tanıkları dinlenmiş ve Ayten Kargın’ın davalıların evinde çalıştığı tespit edilmişti. Mahkeme, Ayten Kargın’ın çalıştığı günlerin belirlenmesi için bilirkişi raporu istedi. Bir sonraki duruşma 26 Şubat 2015 tarihinde görülecek.

Ayten Kargın Kimdir?

Ayten Kargın bir ev işçisi ve aynı zamanda İmece Ev İşçileri Sendikası genel başkanı. 2003’de ev işverenlerine ait ev işyerinde ev işçisi olarak çalışmaya başlamıştı. Ayten, hiçbir sigortası olmadan çalıştığı 13 yıl içerisinde birçok meslek hastalığına yakalandı. Dizinde aşınmalar oldu. Ayten davasını açtığı 2014 tarihinde halen çalışıyordu. Dava dilekçesinin işverenine ulaşmasının hemen ardından ise işine son verildi. Sigortasının yapılması talebiyle başlayan mücadelesi onu sendika başkanlığına kadar götürdü. Hakkını aramak üzere İmece Kadın Dayanışma Derneğine başvuran Ayten, sigorta davasını açtı ve aynı zamanda İmece Ev İşçileri Sendikası’nın da kuruluş çalışmalarında görev aldı ve 15 Haziran 2014’te yapılan sendika genel kurulunda sendikanın genel başkanlığına seçildi.

Bu Dava Neden Önemli?

Bu dava yıllarca sigortasız çalışan on binlerce ev işçisinin aklından ve yüreğinden geçen emekli olma hayalinin somutlanmış halidir. Bu sebeple kazanılacak her gün, ev işçilerinin var olma mücadelesinde kazanılmış bir gündür. Böyle davaların çoğalması, ev hizmetlerinin İş kanunu kapsamına alınmasını, sigortalamanın kolaylaştırılmasını ve ev işçilerinin de emekli olabilmesini sağlamak için çok önemli bir mücadele alanı olacaktır. Bu dava, 13 yıllık kaybolan hakları için iş tespit davası açarak hukuk mücadelesi başlatan Ayten Kargın şahsında tüm ev işçilerinin geçmişe yönelik sigorta haklarını kazanmaları için bir umut ışığı olacaktır.

İmece Ev İşçileri Sendikası olarak tüm ev işçilerinin geçmiş çalışma sürelerinin görmezlikten gelinmemesi, üstünün örtülmemesi için mücadele yürütüyoruz ve yasal eksikliklerin bedelinin ev işçilerine ödetilmesine karşı çıkıyoruz. Torba Yasa Tasarısında ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarını düzenleyen maddelerine karşı eleştirilerimizi pek çok kereler dile getirdik. Torba yasada ev işçilerinin iş yasası ve iş güvenliği yasası kapsamına alınması konusunda hiçbir gelişme yok, 10 günden az çalışan ev işçilerinin sigorta hakkı da gasp ediliyor ve bir milyonu aşkın ev işçisinin yıllardır  güvencesiz, sigortasız çalıştırılmalarına dair kaybedilen hakları telafi edici hiçbir çözüm de getirilmiyor. Bu nedenle torba yasanın ev işçilerinin talepleri doğrultusunda düzenlenmesini talep ediyoruz ve bu doğrultuda http://www.change.org’da bir imza kampanyası başlattık.

imza kampanyamıza destek verebilirsiniz:

İmece Ev İşçileri Sendikası

18.11.2014